Έχοντας πλέον μπει για τα καλά στο 2024, ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα review για τα trends που έχουμε δει ως τώρα, καθώς και για το τι θα δούμε στη συνέχεια το 2025.
Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον το πως η εξέλιξη της τεχνολογίας, τα ιστορικά γεγονότα, οι καιρικές συνθήκες και άλλοι μικροί και μεγάλοι παράγοντες, επηρεάζουν τη ζωή μας και τον κόσμο γύρω μας. Όχι μόνο στη διακόσμηση, αλλά και στη μόδα, στο φαγητό που τρώμε, στις συσκευασίες των προϊόντων, στην τέχνη, στον τρόπο που οι εταιρείες κάνουν marketing και πολλά άλλα.
Μελετώντας άρθρα και πηγές που αφορούν τις τάσεις, βλέπω τέσσερα σημεία να ξεχωρίζουν: Αλλαγή, Νοσταλγία, Χαρά & Ευτυχία και Βιωσιμότητα. Θέλω λοιπόν να πάρω αυτά τα τέσσερα σημεία και εφαρμόζοντας τα στα interior design trends, να δούμε πως οι τάσεις που βλέπουμε από studios και εκθέσεις διακόσμησης, επηρεάζονται και συνδέονται από τις παραπάνω έννοιες.
Αλλαγή | στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους χώρους
Η Αλλαγή μπορεί να συνδέεται με πολλά σημεία. Αρχικά, όλο και περισσότερος κόσμος ζει το λεγόμενο Digital fatigue. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς από τους κορυφαίους οργανισμούς και εταιρείες να στοχεύσουν στο να διαφοροποιηθούν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μοναδικές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες που καλούν τους καταναλωτές να τις ζήσουν από κοντά. Αυτή είναι ήδη μία τεράστια αλλαγή, κρίνοντας από το πόσο μέχρι τώρα είχαμε επενδύσει στο διαδικτυακό marketing.
Αυτό που μπορούμε να δούμε σε σχέση με το interior design, είναι μία στροφή σε έπιπλα που προσφέρουν εμπειρίες που μπορείς να μοιραστείς. Ένα παράδειγμα είναι οι πολυμορφικοί καναπέδες ή "sofa systems" που σε προσκαλούν να καθίσεις με τους φίλους και την παρέα σου.
Αντίστοιχα βλέπουμε την επιστροφή της τραπεζαρίας! Μακριές τραπεζαρίες, με άπλετο χώρο για τραπέζια τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στις γιορτές και τις αργίες. Αλλά ακόμη και σε μικρότερους χώρους, πλέον η χρήση μίας ακόμη και πιο μικρής τραπεζαρίας φαίνεται απαραίτητη. Επίσης η προσαρμοστικότητα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των μοντέρνων τραπεζαριών. Το 2024 θα δούμε τραπέζια με ρυθμιζόμενο ύψος, επεκτάσιμες επιφάνειες και ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ακόμη και καφετέριες και εστιατόρια έχουν αλλάξει την αρχιτεκτονική τους ώστε να υποστηρίζει περισσότερο αυτή τη κοινή, open space εμπειρία.
Μία άλλη μεγάλη αλλαγή που βλέπουμε είναι στον συνδυασμό σχημάτων. Η αισθητική και η λειτουργικότητα συγχωνεύονται και ενδιαφέροντες συνδυασμοί δημιουργούνται ανάμεσα σε αυλακωτές γραμμές και ρευστές καμπύλες.
Νοσταλγία | με φιλόξενο αλλά και πρωτότυπο τρόπο
Διάβαζα πρόσφατα ένα ενδιαφέρον άρθρο για επιλογές τροφίμων, το οποίο μιλούσε για το πως ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών, αναζητούν και προτιμούν τρόφιμα, υλικά, συσκευασίες που τους θυμίζουν το παρελθόν. Υπάρχει μία αίσθηση ασφάλειας και οικειότητας στο παρελθόν. Επομένως σε μία εποχή που όλα αλλάζουν ραγδαία γύρω μας από τη μία ημέρα στην άλλη και πλέον έχουμε πρόσβαση και αντίληψη αυτής της αλλαγής, το παρελθόν μπορεί να αποτελέσει ένα φιλόξενο καταφύγιο. Πάντα η διακόσμηση έχει μία δόση νοσταλγίας. Έτσι λοιπόν και το 2024, οι τάσεις σχεδιασμού μετατοπίζονται προς μια αναβίωση διαχρονικών σχεδίων αλλά και κάποιων πιο ιδιαίτερων trends από το παρελθόν.
Βλέπουμε εταιρείες όπως η All’Origine η οποία προμηθεύει γυάλινα σκεύη, πήλινα, υφάσματα, βιβλία, κορνίζες κ.α. τα οποία προέρχονται από τις δεκαετίες του 1940 μέχρι και του 1960 να έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε εκθέσεις διακόσμησης.
Φυσικά βλέπουμε και πολλούς σχεδιαστές και studios που αναπαράγουν αυτό το νοσταλγικό στιλ, δημιουργόντας νέα προϊόντα με νοσταλγική αισθητική. Τα έπιπλα που παράγονται διαθέτουν καμπυλωτά σχήματα που μας θυμίζουν τη δεκαετία του '70 και του '80. Επίσης στα χρώματα περιμένουμε να δούμε αποχρώσεις όπως βαθύ πράσινο, γήινο πορτοκαλί, χρυσό, μωβ και γαλάζιο, που μπορούν να συνδυαστούν με κλασικές ουδέτερες αποχρώσεις όπως γκρι, καφέ και σκούρο μπλε. Αλλά φυσικά και τα κλασικά παστέλ.
Μπορώ μάλιστα να προβλέψω ότι θα δούμε πολλούς οδηγούς που θα μας κατευθύνουν στο πως να αναπαράγουμε το στιλ των δεκαετιών 70s, 80s, 90s στο σπίτι μας και ανυπομονώ!
Χαρά & Ευτυχία | μέσα από την ελεύθερη έκφραση και τη μοναδικότητα
Φέτος, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων θα επιλέξει να ξοδέψει χρήματα σε fun δραστηριότητες που δημιουργούν συναισθήματα χαράς και ευτυχίας. Αργά και σταθερά μαθαίνουμε πως να είμαστε πιο ευτυχισμένοι: να κοιμόμαστε περισσότερο, να επενδύουμε στις σχέσεις με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να κοιτάμε την θετική πλευρά.
Γι' αυτό και πολλοί σχεδιαστές και εταιρείες interior design επενδύουν σε δημιουργίες που ενισχύουν τα συναισθήματα χαράς και ευτυχίας και φροντίζουν να μας φτιάξουν τη διάθεση. Όπως για παράδειγμα η συνεργασία της εταιρείας Domus με τον σχεδιαστή Yinka Ilori για μία σειρά από πλακάκια που χρησιμοποιούν τη χαρακτηριστική χρήση μοτίβων και χρωμάτων από τον σχεδιαστή, με δυναμικές, γεωμετρικές γραμμές και σχήματα που χρησιμοποιούνται στα παραδοσιακά αφρικανικά μοτίβα και αρχιτεκτονική.
Αντίστοιχα πολλοί σχεδιαστές και studios προσπαθούν να δημιουργήσουν interior design προϊόντα που μας κάνουν να χαιρόμαστε και δεν παίρνουν τον εαυτό τους τόσο σοβαρά.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι η αυθεντικότητα, πάει μαζί με την χαρά και την ευτυχία. Βλέπουμε λοιπόν την αποθέωση του "quirky style": του περίεργου και ιδιαίτερου, με την διακόσμηση να κάνει μια μοναδική δήλωση, με εναλλακτικά σχήματα και εντυπωσιακά σχέδια. Σκεφτείτε τα σχήματα, τα υλικά και τα χρώματα που έχετε συνδιάσει με τη μέχρι τώρα διακόσμηση, να απελευθερώνονται από συμβάσεις. Η αυθεντικότητα αυτή προσφέρει μια φρέσκια και εξατομικευμένη προοπτική στη διακόσηση. Οι δημιουργοί έχουν λοιπόν την ευκαιρία να πειραματιστούν με διαφορετικά σχήματα, χρώματα, τεχνικές και υφές.
Μην φοβηθείτε λοιπόν να ενσωματόσετε μοναδικό φωτισμό, έργα τέχνης και ιδιόμορφη διακόσμηση στον χώρο σας.
Βιωσιμότητα | από όλες τις πλευρές
Άλλη μία χρονιά με βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον προσεγγίσεις στην επίπλωση και την διακόσμηση. Αυτό που βλέπουμε είναι μία συνεχή εξέλιξη σε λύσεις και ιδέες με την πάροδο των ετών. Αυτή η τάση μπορεί να συνδυάζει στιλ και βιωσιμότητα, με επαναχρησιμοποιημένα υλικά και υπεύθυνη προμήθεια πρώτων υλών, συνεργασίες με τοπικούς κατασκευαστές κ.α.
Φέτος μάλιστα οι καταναλωτές έχουν δεσμευτεί στο να ψωνίζουν και να καταναλώνουν λιγότερο, φέρνοντας τη βιωσιμότητα ένα βήμα παρακάτω. Σε κάθε περίπτωση, φέτος θα δούμε στο προσκήνιο πολλά studio που έχουν ως στόχο και αποστολή την βιωσιμότητα, όπως αυτό της Simone Post, με τα ανακυκλωμένα υλικά στo προσκήνιο ή το Studio Pirouette που αναδεικνύει οικολογικά υπεύθυνα υλικά, αλλά εστιάζει και στο δίκτυο Γάλλων τεχνιτών και προμηθευτών το οποίο διαθέτει.
Κάποιοι σχεδιαστές αντίστοιχα έχουν την απλή προσέγγιση του να δημιουργούν αντικείμενα που είναι ρεαλιστικά, χρήσιμα και έξυπνα, δίνοντας μεγάλη σημασία στην επιλογή των υλικών και στην αντοχή. Αυτή η προσέγγιση έρχεται να κλειδώσει με την ιδέα των καταναλωτών να ψωνίζουν λιγότερο, γιατί φυσικά όταν θες να ψωνίζεις λιγότερο είναι λογικό να επενδύσεις σε προϊόντα που έχουν λιγότερο ρίσκο να χαλάσουν.
Αφήστε ένα σχόλιο
Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.
Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.