To 2023 και το 2024 έχουν αποδειχθεί σημαντικές χρόνιες για το σινεμά. Με ταινίες του 2023 όπως το "Openheimer" και το "Barbie" να διχάζουν το κοινό και να δημιουργούν ένα φαινόμενο στη ποπ κουλτούρα που είχαμε χρόνια να δούμε, καθώς οι επιλογές μας για θέαση είναι όλο και περισσότερες. Ταυτόχρονα, ενώ είμαστε μόνο ένα μήνα μέσα στο 2024, η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Poor Things" έχει ήδη αποσπάσει βραβεία και υποψηφιότητες, σε διοργανώσεις όπως Critics Choice Awards, Bafta, την πολύ σημαντική και απροσδόκητη νίκη της Χρυσής Σφαίρας Καλύτερης Ταινίας (Κωμωδία ή Μιούζικαλ) απέναντι στο φαβορί "Barbie" και φυσικά, τις 11 υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ
Για μένα και ίσως και για εσάς, ο κινηματογράφος πέρα από καλλιτεχνική και ψυχαγωγική εμπειρία, αποτελεί και μία ευκαιρία interior design έμπνευσης. Δεκάδες (ή σε κάποιες περιπτώσεις εκατοντάδες) σχεδιαστές, κατασκευαστές και δημιουργοί έχουν εργαστεί πάνω στα σκηνικά τα οποία βλέπουμε στην οθόνη μας. Σκοπός τους να δημιουργήσουν χώρους οι οποίοι μας μεταφέρουν στην εποχή και στον τοπο που εκτυλίσσεται η ταινία, αλλά ταυτόχρονα να μας δώσουν στοιχεία για την σχέση των χαρακτήρων με αυτές τις τοποθεσίες.
Συγκέντρωσα λοιπόν μία λίστα από ταινίες που με ενέπνευσαν, κάποιες εποχής, κάποιες σύγχρονες, κάποιες ρεαλιστικές, κάποιες σουρεαλιστικές και ελπίζω αυτές οι ταινίες να εμπνεύσουν και εσάς στη διακόσμηση σας.
The Grand Budapest Hotel
Όταν μιλάμε για τον Wes Anderson οι επιλογές είναι πολλές. Όμως καθώς η συγκεκριμένη ταινία εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο σε ξενοδοχείο, μας δίνει πολλές επιλογές σε χώρους από τους οποίους μπορούμε να εμπνευστούμε. Οι ταινίες του Wes Anderson φημίζονται για το σχολαστικό design τους, που συχνά τις κάνεις να μοιάζουν με κουκλόσπιτα. Το "The Grand Budapest Hotel" συνδυάζει την πρωτοτυπία και την ιδιαιτερότητα με την πολυτέλεια. Κάθε δωμάτιο του ξενοδοχείου είναι διακοσμημένο με τις χαρακτηριστικές παστέλ ή jewel toned αποχρώσεις του Anderson και με απροσδόκητες λεπτομέρειες. Επίσης μπορώ να πω ότι τα τέλεια ευθυγραμμισμένα πλάνα του Wes Anderson, μας επιτρέπουν να ευχαριστηθούμε ακόμη περισσότερο τους χώρους και τα σκηνικά του.
Οι λέξεις κλειδί για το The Grand Budapest Hotel είναι: Παστέλ, Πολυτέλεια, Πρωτοτυπία, Ρετρό
The Umbrellas of Cherbourg
Η γλυκόπικρη όπερα του Jacques Demy του 1964 "The Umbrellas of Cherbourg" είναι μία technicolor πανδαισία χρωμάτων και μοτίβων. Είμαι σίγουρη ότι εντυπωσίασε όποιους την είδαν τότε στο cinema. Μοναδικά, έντονα χρώματα όπως magenta, βαθύ μωβ, και πορτοκάλι, ριγέ ή φλοράλ ταπετσαρίες και βαριές βελούδινες κουρτίνες, συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μία από τις πιο chic απεικονίσεις της δεκαετίας του εξήντα. Όλα τα στοιχεία συνθέτουν μια από τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις του χρώματος στην ιστορία του κινηματογράφου.
Αξίζει να αναφέρουμε το πως τα ρούχα των χαρακτήρων αντανακλούν φανταστικά τα χρώματα και τα μοτίβα των δωματίων, κάνοντας τα ακόμη πιο ισχυρά.
Οι λέξεις κλειδί για το The Umbrellas of Cherbourg: Χρώμα, 60s, Μοτίβα
Metropolis
Βλέποντας αυτή την ταινία, μία από τις σκέψεις μου ήταν "πως τα κατάφεραν όλα αυτά σε μία ταινία, χωρίς CGI". Το "Metropolis" είναι μια βωβή ταινία του 1927, η οποία έχει εμπνεύσει αμέτρητα από τα sci-fi epics που την ακολούθησαν. Το φουτουριστικό αστικό τοπίο της Metropolis συνδυάζεται με του κοίλους, art deco εσωτερικούς χώρους. Το "Metropolis", ήταν μια από τις πρώτες ταινίες που χρησιμοποίησαν Art Deco στοιχεία. Αν δείτε αυτή τη ταινία σήμερα, μπορεί να μην σας φανεί τόσο avant-garde, όμως σκεφτείτε ότι δημιουργήθηκε σχεδόν 100 χρόνια πριν.
Οι λέξεις κλειδί για το Metropolis: Φουτουρισμός, Art Deco, Αστικό τοπίο
Batman (1989)
Και το "Batman" του 1989 και το sequel "Batman Returns" μοιράζονται την αισθητική του Tim Burton. Πλέον πολλοί σκηνοθέτες κάνουν σκοτεινές εκδοχές super hero ταινιών. Ο Tim Burton όμως υπήρξε προτοπόρος εισάγοντας το είδος που τώρα αντιλαμβανόμαστε ώς τις σύγχρονες ταινίες κόμικ. Τα επιδέξια σχεδιασμένα και κατασκευασμένα σκηνικά της ταινία όχι μόνο περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, αλλά δημιουργούν μια απίστευτα σκοτεινή αύρα, η οποία υποστηρίζει την ταυτότητα των χαρακτήρων. Π.χ. Ο Jack Napier (Joker) μας παρουσιάζεται ως ένας φανταχτερός και εγωκεντρικός χαρακτήρας και το ρετιρέ στο οποίο μένει, με το μοντέρνο, στιλ της δεκαετίας του '80, αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό. Μετά τη μεταμόρφωση του σαν Joker, το εργοστάσιο Axis Chemical, αντανακλά την αλλαγή που έχει βιώσει με μια σειρά από κυρτά παράθυρα που θυμίζουν το χαμόγελο του. Αντίστοιχα, βλέπουμε χώρους με γοτθικό και art deco στιλ, όπως την κατοικία του Bruce Wayne, για την οποία ο Tim Burton έχει χρησιμοποιήσει επαύλεις, ξενοδοχεία και κάστρα τα οποία εκφράζουν την πολυτελή ζωή του αλλά και τη σκοτεινή του ταυτότητα.
Οι λέξεις κλειδί για το Batman: Gothic, Σκοτεινό, 80s, Πολυτέλεια
The Favourite
Δεν γίνεται να μην εντυπωσιαστείς όταν βλέπεις την ταινία του 2018 του Γιώργου Λάνθιμου. Η πολυτελής κατοικία στην οποία έχει γυριστεί η ταινία, είναι το τέλειο σκηνικό για να φιλοξενήσει την ίντριγκα του παλατιού. Το "The Favorite" έχει μια πλούσια αλλά εξαιρετικά εστιασμένη αισθητική: Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με στρώσεις και στρώσεις από περίτεχνες ταπετσαρίες, που κάνουν τους χώρους να μοιάζουν με πολυτελή κλουβιά. Οι ταπετσαρίες και οι πίνακες βρίσκονται παντού, ειδικά στο δωμάτιο της Βασίλισσας, όπου χρησιμοποιούνται σχεδόν ως εφηβικές αφίσες. Με σκοπό την ενίσχυση του φυσικού φωτός, χρησιμοποιήθηκαν πολλά και μεγάλα παράθυρα, καθρέφτες, γυαλιστερά δάπεδα ακόμη και χρυσά ένθετα στα κουστούμια των ηθοποιών. Φυσικά, πρέπει να αναφερθώ και στο κρεβάτι της βασίλισσας Άννας. Σκαλισμένο και ζωγραφισμένο στο χέρι και φυσικά γιγάντιο σε κλίμακα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια όλης της ταινίας.
Οι λέξεις κλειδί για το The Favourite: Πολυτέλεια, 18ος αιώνας, Ταπετσαρίες
It’s Complicated
Μιλήσαμε και θα μιλήσουμε για πολλά high concepts και εξωπραγματικά σκηνικά. Ας πάμε και σε κάτι λίγο πιο κοντά στη πραγματικότητα. Ας πάμε στο ράντσο ισπανικού στιλ της δεκαετίας του 1920, με στέγη από τερακότα και πέτρινους διαδρόμους της Meryl Streep στο "It's Complicated".
Η κουζίνα της σίγουρα έκανε πολλούς να πουν: "Βρήκα την κουζίνα των ονείρων μου". Οι μαρμάρινοι πάγκοι της, τα open concept ράφια, τα λευκά κεραμικά της, οι ξύλινες κουτάλες που γεμίζουν τα πέτρινα βάζα, δένουν υπέροχα για να δημιουργήσουν ένα chic αλλά και ζεστό αποτέλεσμα. Και φυσικά, το τέλειο στοιχείο για κάθε κουζίνα: ένα κεντρικό παράθυρο που γεμίζει τον χώρο με φυσικό φως. Γενικά σε όλα τα σκηνικά της ταινίας, η Nancy Meyers έχει χρησιμοποιήσει φυσικά υλικά, όπως λινό και ψάθα καθώς και ανοιχτόχρωμους τόνους ξύλου. Οι χώροι είναι casual και άνετοι αλλά με ένα ιδιαίτερο προσωπικό στιλ, όπως τους πίνακες στους τοίχους και τα βιβλία στις βιβλιοθήκες. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται και κάποια pop χρώματος, κυρίως πορτοκαλί και μπλε.
Οι λέξεις κλειδί για το It's Complicated: Άνετο, Φυσικοί τόνοι, Ξύλο
Barbie
Ένα από τα πιο σημαντικά και αναγνωρίσιμα στοιχεία αυτής της ταινίας είναι τα σκηνικά της. Οι σχεδιαστές πίσω από τα σκηνικά της ταινίας εμπνεύστηκαν από την αισθητική του Palm Springs και τον mid century modernism (όπως το Κaufmann House του Richard Neutra), προσπαθώντας να φέρουν τον πλαστικό κόσμο της Barbie στη ζωή. Η ανακοίνωση και μόνο αυτής της ταινίας και οι πρώτες εικόνες και τα trailers που κυκλοφόρησαν, αποτέλεσαν ένα pop φαινόμενο και έφεραν στην επιφάνεια interior design trends όπως το Barbie Core, με χαρακτηριστικά όπως midcentury ή 80s και 90s επιρροές, στοιχεία παραλίας, όπως το κεφαλάρι του κρεβατιού της Barbie που θυμίζει κοχύλι, χαρακτηριστικά τα οποία μοιάζουν επίτιδες τεχνητά και ψεύτικα και φυσικά το χαρακτηριστικό Barbie pink. Το σπίτι της Barbie βέβαια χρησιμοποιεί μια ποικιλία διαφορετικών χρωμάτων, όπως λευκά, πράσινα, απαλά μπλε και κίτρινα. Οι τοίχοι είναι συχνά ουδέτεροι, επιτρέποντας στα έπιπλα και τα αξεσουάρ να φανούν.
Ένα χαρακτηριστικό της Barbie από το οποίο όλοι μπορούμε να παραδειγματιστούμε, είναι ότι γεμίζει το σπίτι της με πράγματα που την κάνουν χαρούμενη.
Οι λέξεις κλειδί για το Barbie: Mid century modernism, Palm Springs, Ροζ, Θηλυκότητα
Poor Things
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την ταινία φαινόμενο "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου. Κάποιοι ενθουσιαστήκαν με αυτή την ταινία και κάποιοι άλλοι όχι. Όμως ακόμη και οι πιο σκληροί κριτές της, παραδέχθηκαν ότι αποτελεί μία οπτική πανδαισία. Οι production designers James Price και Shona Heath απέρριψαν τη λέξη "steampunk" για να περιγράψουν τη δουλειά τους, παρόλο που φαίνεται σαν να υπάρχουν σχετικές επιρροές. Προτιμούν να σκέφτονται τα σκηνικά τους τους ως "έναν φανταστικό, περιπετειώδη και σουρεαλιστικό κόσμο". Το μεγαλύτερο μέρος των σκηνικών και των background που χρησιμοποιούνται είναι πραγματικά, με ελάχιστα VFX στοιχεία. Φυσικά όπως και σε προηγούμενες ταινίες που αναφέραμε έτσι και εδώ, οι χώροι λένε κάτι για τους χαρακτήρες. Π.χ. ο χαρακτήρας της Emma Stone, ο οποίος ξεκινάει σαν ένα "ενήλικο μωρό", ζει στην αρχή σε ένα σπίτι φιλικό πρός ένα γιγάντιο νήπιο: διακοσμημένο με στρογγυλούς τοίχους, με ανάγλυφη προστατευτική επένδυση. Γενικά, τα σκηνικά αποτελούν έναν συνδυασμό φουτουριστικών και ρετρό στοιχείων από πολλές εποχές, από τα 20s ως τα 90s. Ο κόσμος του Poor Things είναι πολυτελής, άλλα με ένα ιδιαίτερο, ατομικό τρόπο.
Οι λέξεις κλειδί για το Poor Things: Σουρεαλιστικό, Περιπετειώδες, Steampunk, Πολυτελές
Ελπίζω αυτές οι ταινίες και οι μοναδικοί τους χώροι, να σας εμπνεύσουν στη διακόσμηση σας. Δεν χρειάζεται να μένετε στα περιοδικά διακόσμησης. Μπορείτε να αντλήσετε έμπνευση από οτιδήποτε. Αρκεί να σας εκφράζει!
Αφήστε ένα σχόλιο
Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.
Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.