Τάσεις διακόσμησης

Οι μεγαλύτερες Σκανδιναβικές τάσεις του 2024 που πρέπει να γνωρίζεις

Οι μεγαλύτερες Σκανδιναβικές τάσεις του 2024 που πρέπει να γνωρίζεις

Γιατί το σκανδιναβικό στιλ είναι τόσο δημοφιλές;

Έχοντας πλέον επισκεφτεί πολλές διεθνείς εκθέσεις διακόσμησης, μελετήσει βιβλία και περιοδικά interior design και εργαστεί στον χώρο της διακόσμησης αρκετά χρόνια, είχα την ευκαιρία να δω πολλές τάσεις διακόσμησης να έρχονται και να φεύγουν, να κάνουν κύκλους και να ξανά εμφανίζονται, να μεταλλάσσονται με το πέρασμα του χρόνου. Ο γρήγορος ρυθμός των social media και του διαδικτύου έχει φυσικά συντελέσει στη ταχύτητα αυτών των αλλαγών.

Όμως ένα στιλ το οποίο παραμένει διαχρονικό και δημοφιλές είναι το Σκανδιναβικό Interior Design. Αν πρέπει να σκεφτώ γιατί, τότε τρεις λέξεις μου έρχονται στο μυαλό: λειτουργικότητα, πρακτικότητα, προσαρμοστικότητα.

Από τη χρυσή εποχή ακόμη του Σκανδιναβικού design, τη δεκαετία του 1950, η λειτουργικότητα ήταν πάντα προτεραιότητα των σχεδιαστών. Με έπιπλα που ήταν απλά στο σχεδιασμό τους, εύκολα στο να καθαριστούν και μπορούσαν να ταιριάξουν στην αισθητική πολλών διαφορετικών χώρων. Επίσης το στιλ του είναι διαχρονικό, με φυσικά υλικά και ουδέτερα χρώματα τα οποία δεν θα φύγουν ποτέ από τη μόδα.

Το Σκανδιναβικό design μπορεί να εξελίσσεται και να μεταβάλλεται αλλά ποτέ δεν εκλείπει. Έχει σίγουρα υποστεί μεγάλες αλλαγές από τη χρυσή του εποχή και αυτός είναι άλλος ένα λόγος που παραμένει δημοφιλές: Η δυνατότητα να προσαρμόζεται στις νέες, παγκόσμιες τάσεις, διατηρώντας όμως τις θεμελιώδεις του αρχές. Έχει πάει από την έντονη χρωματική παλέτα των 60s, στα ουδέτερα λευκά, γκρι και μπεζ που έγιναν τόσο αναγνωρίσιμα τη δεκαετία του 2010 και τώρα στη δεκαετία του 2020 γίνεται ξανά πιο πολύχρωμο.

Evelina Kroon Berry rain wool carpet - 180x270 cm - Layered

image credit

image credit

www.nordicnest.com/assets/contentful/p7vzp7ftmsr1/...

image creditChrome is a big part of this year's 2024 interior design trends. Here, the Flowerpot VP4 table lamp from &Tradition in a chrome finish.

image credit

 

Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις Σκανδιναβικές τάσεις του 2024 που έχουν κάνει την εμφάνιση τους και που πρέπει σίγουρα να γνωρίζουμε:

 

Καμπύλες και ρευστός σχεδιασμός

Το κλασικό, γνωστό πλέον σε όλους στρογγυλεμένο στιλ σε έπιπλα, διακοσμητικά, φωτιστικά και πολλά άλλα, είναι ένα trend που οφείλω να βάλω ψηλά σε αυτή τη λίστα.
Μετά από χρόνια από αυστηρές γραμμές, οι καμπύλες θα μπορούσαν να θεωρηθούν με κάποιο τρόπο λίγο επαναστατικές. Αυτή η τάση ξεκίνησε στις αρχές του 2022 και πλέον μοιάζει σαν μια διαχρονική επιλογή. Συχνά οι καμπύλες γραμμές έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα και εύκολη ροή στο σπίτι μας, αναδεικνύοντας αμέσως τους χώρους με την οργανικότητα και φυσικότητα τους.
Βλέπουμε καμπύλες και ρευστές γραμμές που κάποιες φορές μοιάζουν σαν όμορφα σύννεφα και κάποιες άλλες σαν "χυμένες" μορφές. Ίσως ένας από τους λόγους που αυτό το trend είναι από τα πολύ αγαπημένα των θαυμαστών του Σκανδιναβικού σχεδιασμού, είναι τα φιλικά και σχεδόν χαριτωμένα σχήματα, τα οποία δίνουν ένα φιλόξενο και κάπως χαριτωμένο στιλ στο χώρο μας. Επίσης είναι πολύ χρήσιμη επιλογή για να "σπάσουμε" την αυστηρότητα των ευθειών γραμμών που έχουν άλλα έπιπλα στο σπίτι μας.

image creditScandinavian Color Ideas

image credit

 

image credit

101 COPENHAGEN Πολυθρόνα Πολυθρόνα Toe Chair Λευκή Μπουκλέ/Σανέλ (Bouclé) L70xW80xH72 cm 101 COPENHAGEN

δες το προϊόν

Urban Nature Culture Amsterdam Τραπέζι Βοηθητικό Τραπέζι Umi Μεταλλικό Άσπρο Ø37x44 cm 101 COPENHAGEN

δες το προϊόν

101 COPENHAGEN Πάγκος Πάγκος Big Foot Λευκό Δέρμα Προβάτου (Sheep Skin) L120xW40xH45 101 COPENHAGEN

δες το προϊόν

KRISTINA DAM studio Τραπέζι Βοηθητικό Τραπεζάκι με Χώρο Αποθήκευσης Ανοξείδωτο Ατσάλι Εκρού W26xL35,5xH36 cm Kristina Dam Studio

δες το προϊόν

101 COPENHAGEN Πάγκος Πάγκος Tribu  Καφέ - Λευκό Λινό Μαξιλάρι Σκυρόδεμα Από Ίνες  L122xW40xH47,5 101 COPENHAGEN

δες το προϊόν

101 COPENHAGEN Φωτιστικό οροφής Φωτιστικό Οροφής Curve Pendant Άσπρο H70x2x16 cm E14-2W-230V 101 COPENHAGEN

δες το προϊόν

101 COPENHAGEN Βάζο Curve Bowl Big Κεραμικό Διακοσμητικό Βάζο Άσπρο Η19,5x28,5x28,5cm 101 COPENHAGEN

δες το προϊόν

INCADO Καθρέφτης Καθρέφτης Τοίχου Γυαλί WAVE Διάφανος Clear 55x110 cm INCADO

δες το προϊόν

Broste Copenhagen Καθρέφτης Ruby Καθρέφτης Τοίχου Διάφανο W60xD1,6xH120cm Broste Copenhagen

δες το προϊόν

Broste Copenhagen Πιατέλα Κεραμική Πιατέλα Mie L Κίτρινο W32xL39xH3 cm Broste Copenhagen

δες το προϊόν

Broste Copenhagen Κασπώ Fenja Κασπώ Μεταλλικό Κασπώ Ταουπέ W72xD26,5xH80 cm Broste Copenhagen

δες το προϊόν

 

Χρώμιο και μέταλλο

Μπορώ να πω ότι το έντονο και μοντέρνο στιλ του χρώμιου, συνδυάζεται ιδανικά με την απαλότητα του πιο πάνω trend.
Χρώμιο, ανοξείδωτο ατσάλι, μεταλλικά φινιρίσματα, μέταλλα που καθρεφτίζουν ή ματ... οι επιλογές είναι αμέτρητες. Κύριος στόχος όμως είναι η αντανάκλαση και η λάμψη. Είναι ξεκάθαρο ότι το μέταλλο είναι ισχυρό στοιχείο φέτος, αφού η σελίδα του Pinterest Predicts 2024 περιλαμβάνει και ένα “Hot Metals” board, στο οποίο βλέπουμε μια σουρεαλιστική αισθητική, με αστραφτερές επιφάνειες που μοιάζουν με υγρό υδράργυρο.
Για πολλούς αυτό το trend είναι μια φυσική εξέλιξη, μετά από την "υπερφόρτωση" των γήινων αποχρώσεων των περασμένων χρόνων. Βέβαια ο στόχος αυτού του trend δεν είναι το να δημιουργήσει ένα industrial, παγωμένο και αφιλόξενο στιλ, αλλά να ενισχύσει την υπάρχουσα ατμόσφαιρα ενός χώρου.
Η παρουσία του χρώμιου στο φετινό Σκανδιναβικό design με έχει πραγματικά εντυπωσιάσει. Από μικρά διακοσμητικά ή φωτιστικά, μέχρι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις όπως kitchen islands. Νομίζω αυτό το υλικό προσφέρει μία αίσθηση έντονου εντυπωσιασμού, χωρίς όμως να ξεφεύγει πολύ από την απλότητα του Σκανδιναβικού στιλ.

Hyactinth vase in chrome from Blomus - one of several 2024 interior design trends to be inspired by for a stylish home.

image credit

 

image credit

image credit

image credit

Victoria Ashleys chrome FRAMA shelves in her Barcelona home are elevated with bursts of bold colors.

image credit

When designing her kitchen Liza Chloë van Duyn made sure “the balance was very correct in terms of material use with...

image credit

 

image credit

image credit

δες το προϊόν

HUBSCH Επιτραπέζιο φωτιστικό BringMe Επιτραπέζιο Φωτιστικό Outdoor/Indoor Μεταλλικό Μαύρο ø25xh28 cm HUBSCH

δες το προϊόν

VICAL Φωτιστικό οροφής Φωτιστικό Οροφής Μεταλλικό/Κρύσταλλο Χρυσό/Γκρι H38W31D31 cm VICAL

δες το προϊόν

HUBSCH Φωτιστικό οροφής Hubsch, Φωτιστικό Οροφής Γυάλινο, Καθρέφτης/Μαύρο, Ντουϊ Ε27, H27 Ø20cm HUBSCH

δες το προϊόν

δες το προϊόν

δες το προϊόν

 

Χρώμα - Το κόκκινο στο προσκήνιο

Έχετε ακούσει το "unexpected red theory"; Είναι μία θεωρία που έχει προκύψει πρόσφατα στον κόσμο του interior design, κυρίως από τα social media. Περιγράφει το φαινόμενο με το οποίο η προσθήκη ενός απροσδόκητου κόκκινου χρώματος βελτιώνει αμέσως την εμφάνιση οποιουδήποτε χώρου, ειδικά σε μέρη όπου δεν θα ταίριαζε απαραίτητα ή δεν θα περιμέναμε να ταιριάζει. Γιατί αυτή η μέθοδος λειτουργεί; Το κόκκινο είναι ένα από τα πιο ορατά χρώματα στο χρωματικό φάσμα. Τραβάει αμέσως την προσοχή μας. Επίσης η προσθήκη ενός απροσδόκητου στοιχείου μπορεί να κάνει έναν χώρο να έχει περισσότερο ενδιαφέρον και να μοιάζει λιγότερο επιτηδευμένος.
Με χαρά λοιπόν βλέπουμε το κόκκινο και το μπλε να ξεχωρίζουν στους εσωτερικούς μας χώρους, στον αντίποδα των ουδέτερων χρωμάτων που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Σε ένα πιο γενικό πλαίσιο όμως, παρόλο που οι ουδέτερες αποχρώσεις υπάρχουν στις χρωματικές τάσεις του 2024, βλέπουμε μία πολύ πιο έντονη ποικιλία από χρώματα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, με κόκκινα, ροζ, μωβ, jewel tones και νέον.

image credit

image credit

 

image credit

image credit

image credit

image credit

image credit

Jewel tones—like this deep amber in the Connecticut home of Giancarlo and Jane Keltner de Valle—are on their way in.

 image credit

Broste Copenhagen Επιδαπέδιο Φωτιστικό Φωτιστικό Οροφής Skirt Pendant Μεταλλικό Πορτοκαλί  Ø60xH15cm Broste Copenhagen

δες το προϊόν

Κηροπήγιο Πορτοκαλί POLSPOTTEN

δες το προϊόν

Broste Copenhagen Σαλατιέρα - Μπολιέρα Shape Διακοσμητική Μπολ-Φρουτιέρα-Σαλατιέρα Κεραμική Pumkin Πορτοκαλί Ø325XH12CM Broste Copenhagen

δες το προϊόν

HINTSDECO Τραπέζι Βοηθητικό Τραπέζι Dili Μεταλλικό Μουσταρδί  36x36xh46 cm Hintsdeco Collection

δες το προϊόν

POLSPOTTEN Βάζο Βάζα Roman Evening Set 4 Μεταλλικά Μπεζ L17xW17xH34,5/ Καφέ Σκούρο L30xW30xH41cm/ Ταμπά L25,5 x W25,5 x H37cm POLSPOTTEN

δες το προϊόν

POLSPOTTEN Βάζο Βάζα σετ 4 τμχ Roman Μπεζ/Πορτοκαλί/Ροζ/Κεραμιδί Μεταλλικό Ματ L25 x W17,5 x H42cm,  L11,5 x W11,5 x H52cm, L11 x W11 x H25cm, L17 x W17 x H34,5cm POLSPOTTEN

δες το προϊόν

 

Αφίσες που μοιάζουν με έργα τέχνης

Έχουμε μιλήσει αρκετά για τις αφίσες και το πως είναι μια εξαιρετική επιλογή για όταν θέλουμε να ανανεώσουμε ένα δωμάτιο και να εκφράσουμε το προσωπικό μας στιλ. Είπαμε αρκετά γι'αυτό το θέμα στο άρθρο Πως να διακοσμήσω έναν άδειο τοίχο στο σπίτι;
Αξίζει όμως να αναφερθούμε στα φετινά trends που βλέπουμε στις αφίσες. Συγκεκριμένα οι αφίσες που μιμούνται πίνακες είναι μία τάση που ξεχωρίζει αρκετά. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια είδαμε line art και φωτογραφίες να διακοσμούν τους τοίχους μας, φέτος βλέπουμε πολύ πιο έντονα χρώματα και μία πιο ρετρό αισθητική η οποία συχνά θυμίζει ελαιογραφία.

 

 

 

δες το προϊόν

Brighten your home with Paper Collective posters with retro motifs in colourful purple and green tones.

δες το προϊόν

Waiting Room poster - 50x70 cm - Paper Collective

δες το προϊόν

 δες το προϊόν

δες το προϊόν

δες το προϊόν

THE POSTER CLUB Πόστερ, Purple Poppie, Madelen Möllard, (30x40), Λιλά/Πράσινο, Sustainable Paper, THE POSTER CLUB

δες το προϊόν

 

Γεωμετρικά μοτίβα

Όπως και με την έκρηξη των χρωμάτων έτσι και με τα μοτίβα βλέπουμε τη παρουσία τους πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Φέτος τα μοτίβα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Σκανδιναβικού σχεδιασμού. Βλέπουμε πολλά διαφορετικά μοτίβα, αλλά πιο αισθητά, τα γεωμετρικά μοτίβα τα οποία μοιάζουν να είναι εμπνευσμένα σε μεγάλο βαθμό από τη δεκαετία του '60.
Από τολμηρά, περίπλοκα μοτίβα μέχρι πιο διακριτικά, μινιμαλιστικά σχέδια, το γεωμετρικό στιλ είναι πολύ πιο ευέλικτο από ότι μπορεί να νομίζουμε. Είτε θέλετε να δημιουργήσετε ένα focus point με ζωηρά χρώματα και σύνθετα patterns είτε προτιμάτε τη διακριτική ομορφιά των απλών γραμμών και των ουδέτερων τόνων, σίγουρα θα βρείτε κάτι για εσάς.
Αυτή η τάση έχει εξαπλωθεί σε μικρά και μεγάλα έπιπλα, πλακάκια, υφάσματα, διακοσμητικά, χαλιά κ.α. και εφαρμόζεται όχι μόνο με την κλασική μορφή από επαναλαμβανόμενα τετράγωνα και κύκλους αλλά και με πιο περίπλοκα γεωμετρικά σχήματα, για μια πιο μοντέρνα και σύγχρονη αισθητική. 
Κάποιες άλλες φορές το μοτίβο μπορεί να είναι πιο απλό και το χρώμα να είναι αυτό που εντυπωσιάζει, με πρωτότυπους συνδυασμούς από πορτοκαλί-μπλε ή μωβ-πράσινο-τιρκουάζ.

image credit

image credit

NICKFIBBLA Cushion cover, orange white/stripe, 50x50 cm

image credit

image credit

www.nordicnest.com/assets/contentful/p7vzp7ftmsr1/...

image credit

image credit

image credit

image credit

 

Broste Copenhagen Ριχτάρι 'LINDA' Ριχτάρι Βαμβακερό Pumkin Πορτοκαλί/Καφέ 130x180cm Broste Copenhagen

δες το προϊόν

Broste Copenhagen Χαλί Boris Χαλί Βαμβακερό Μπλε, 70x140cm Broste Copenhagen

δες το προϊόν

Broste Copenhagen Χαλί Χαλί LAMEL Βαμβακερό Κάμελ/Ροζ W140xL200 cm Broste Copenhagen

δες το προϊόν

MADAM STOLTZ Κάλλυμα Μαξιλαριού Κάλυμμα Μαξιλαριού με Eκτύπωση και Κρόσια, Βαμβακερό, Indigo/Μπλε/Λευκό 50x50cm MADAM STOLTZ

δες το προϊόν

OYOY Μαξιλάρι Kyoto Μαξιλάρι Ανθρακί, H50 x W50 cm OYOY

δες το προϊόν

 

Σκουρόχρωμο ξύλο

Δεν γίνεται να μιλήσουμε για Σκανδιναβικό design χωρίς κάποια αναφορά στη χρήση ξύλου. Γενικά η παρουσία της ζεστασιάς και φυσικότητας που προσφέρει το ξύλο είναι μια τάση που θα δούμε φέτος. Αυτό που όμως παρατηρούμε είναι ότι το ανοιχτό ξύλο κάνει πίσω και στο 2024 ξεχωρίζουν οι πιο πλούσιοι, πιο σκούροι τόνοι ξύλου, με τη χρήση του σε πάτωμα, έπιπλά ακόμη και τοίχους.
Για πολλούς το πιο σκούρο ξύλο ταιριάζει καλύτερα σε παλαιότερα στιλ λόγο της σχέσης τους με τις αντίκες, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ιδανικά και σε πιο σύγχρονα σπίτια. Πλούσιες, βαθιές, σοκολατένιες αποχρώσεις του ξύλου, που αποπνέουν τη γοητεία και τον χαρακτήρα του παλιού που συναντά το καινούργιο, σε ξύλα όπως καρυδιά, κερασιά, βελανιδιά, μαόνι και ξύλο τικ είναι αυτά που θα προτιμηθούν ιδιαίτερα.
Νομίζω ότι η επιστροφή αυτών των πιο σκούρων ξύλων σχετίζεται ίσως και με τη γενική αποστασιοποίηση από το γκρι την οποία έχουμε παρατηρήσει τελευταία, αλλά και με το ότι τα πιο σκούρα ξύλα, σε ζεστές αποχρώσεις ταιριάζουν τέλεια με κάποια στιλ τα οποία έχουν γίνει αρκετά της μόδας τα τελευταία χρόνια, όπως το ρουστίκ, το cottagecore και το dark academia.


Walnut and dark woods are a big part of this year's interior design trends. Here, the Mass Wide walnut coffee table from New Works in a neutral living room.

image credit

Walnut and dark woods such as dark stained oak are trending in 2024 interiors. Here, the Fair table lamp from Scandi Living with a ribbed diffuser and lamp base in dark stained ash.

image credit

image credit

image credit

May be an image of indoors, living room and sliding door

image credit

MUUBS Φανάρι Φανάρι, Storm S, Φυσικό, Ανακυκλώσιμο Μη Επεξεργασμένο Ξύλο, teak, 16x16xH32 cm, MUUBS

δες το προϊόν

ANDERSEN Ράφι Ράφι Large Ξύλο Ash smoked oil W67xL12xH78 cm ANDERSEN

δες το προϊόν

Urban Nature Culture Amsterdam Βάζο Βοηθητικό Τραπέζι Marco Ξύλινο Φυσικό Ø 32x42.5 cm Urban Nature Culture Amsterdam

δες το προϊόν

MUUBS Καρέκλα Καρέκλα Tetra Φυσικό Ξυλο Oak Καφέ Σκούρο/Ύφασμα Μαύρο H78xB50xD50,5cm MUUBS

δες το προϊόν

101 COPENHAGEN Τραπεζαρία Τραπεζαρία Artist Σκούρο Καφέ Σκυρόδεμα L120xW120xH78 cm 101 COPENHAGEN

δες το προϊόν

101 COPENHAGEN Κονσόλα Κονσόλα Bow Big Σκούρο Καφέ Σκυρόδεμα   L114xW41xH82 101 COPENHAGEN

δες το προϊόν

MUUBS Ραφιέρα Ραφιέρα Chelsea S Δρυς Σκούρο Χρώμα 45xH15 cm MUUBS

δες το προϊόν

 

Future Retro

Αν και αυτό ακούγεται λίγο αντικρουόμενο, το Future Retro, όπου η νοσταλγία συναντά το παρόν και το μέλλον, έχει κάνει τη παρουσία του αισθητή από το 2023 και συνεχίζει και μέσα στο 2024.
Βλέπουμε μια κάπως avant garde προσέγγιση στην ανάμειξη στιλ από πολλές διαφορετικές εποχές. Τα βιτρό, τα παιχνιδιάρικα σχήματα, τα έντονα χρώματα και τα μοτίβα που αναφέραμε πιο πάνω, συνδυάζουν στοιχεία από τα 60s, 70s, 80s και 90s με το παρόν, για να μεταμορφωθούν σε πιο σύγχρονες εκδοχές τους.

Among the 2024 Scandinavian interior design trends, we see a lot of playful shapes with retro vibes. Here, a black and white vase from ferm Living with yellow flowers.

image credit

image credit

image credit

Coffee Table by Pitch Drop

image credit

'Wide and Tall' Glass Tables

image credit

image credit

101 COPENHAGEN Επιτραπέζιο φωτιστικό Επιτραπέζιο Φωτιστικό Fungus Κεραμικό Μπεζ 35x33.5x33.5  E14-25W 4,3W101 COPENHAGEN

δες το προϊόν

HUBSCH Επιτραπέζιο φωτιστικό Επιτραπέζιο Φωτιστικό Ορείχαλκος/Άσπρο, H53 Ø30cm HUBSCH

 δες το προϊόν

LOUISE ROE Βάζο Βάζο Balloon 02 Raw Κεραμικό Ασπρό Ø6,5-17,5 H20 cm LOUISE ROE

δες το προϊόν

Broste Copenhagen Βάζο Βάζο Isolde Πηλινό Καφέ W21xD14,5xH35 cm Broste Copenhagen

δες το προϊόν

Broste Copenhagen Βάζο Δαπέδου Βάζο Δαπέδου DANA Πήλινο Λευκό/Multicolor Ø35XH50 cm Broste Copenhagen

δες το προϊόν

Broste Copenhagen Βάζο Hekla Κηροπήγιο Πηλινό Υπόλευκο/Γκρι Ø16xH16cm Broste Copenhagen

δες το προϊόν

Broste Copenhagen Κηροπήγιο Selma Κυροπήγιο Σίδερο Μαύρο Ø8xH19.5 cm Broste Copenhagen

δες το προϊόν

δες το προϊόν

Ανάγνωση επόμενου

Ποια είναι τα Interior Design Trends του 2024 - 2025;
Πασχαλινή διακόσμηση 2024: Έμπνευση και ιδέες από την ανοιξιάτικη φύση

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

Δωρεάν Μεταφορικά

Με αγορές άνω των 99€ για Ελλάδα ή 250€ για Κύπρο

3 Άτοκες Δόσεις

Με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα

Δωρεάν Αντικατοβολή

Δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση για την υπηρεσία την αντικαταβολής

Εύκολη Διαδικασία Επιστροφών

Επιστροφές εντός 14 ημερών και επιστροφή χρημάτων