7 “power-hints” για σχεδιασμό και διακόσμηση εσωτερικού χώρου

Επανέρχομαι για να μοιραστώ μαζί σας νέες εμπειρίες και ιδέες, να σας εμπνεύσω και να σας βοηθήσω, ώστε να σχεδιάσετε τους χώρους των ονείρων σας.

Η διακόσμηση θέλει φαντασία, έμπνευση και διάθεση για πειραματισμό.
Δεν υπάρχουν χρυσοί κανόνες που πρέπει να τους ακολουθήσουμε κατά γράμμα.
Υπάρχουν, όμως, κάποιες γενικές αρχές που εξασφαλίζουν το καλό αποτέλεσμα.

Διαβάστε αυτό το άρθρο με τα 7 power-hints στον εσωτερικό σχεδιασμό και τη διακόσμηση.
Είμαι σίγουρη πως θα μπορέσετε να βρείτε πολλές απαντήσεις σε προβληματισμούς που είχατε σχετικά με το τι σας ενοχλεί στο σπίτι σας και πώς να το αλλάξετε!

main image credit

Αρμονία και ενότητα

Όταν κάνετε εσωτερική διακόσμηση, είναι απαραίτητο να σκέφτεστε το σπίτι σας ως σύνολο. Το σπίτι είναι ένας ενιαίος οργανισμός από χώρους που συνδέονται μεταξύ τους με διαδρόμους και σκάλες. Θα ήταν καλό, λοιπόν, να υπάρχει ένα κοινό στυλ και θέμα.
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως θα πρέπει όλα τα στοιχεία του εσωτερικού σχεδιασμού να είναι τα ίδια - θα ήταν σκόπιμο, όμως, να συνδυάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται. Ένας εύκολος τρόπος για να πετύχετε την επιθυμητή συνέχεια είναι η σωστή χρήση του χρώματος.
Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε τρία ή τέσσερα χρώματα και να τα χρησιμοποιήσετε σε ποικίλες αποχρώσεις, μοτίβα και υφές σε όλους τους χώρους. Έτσι, θα ενισχύσετε την εικόνα της ενοποίησης.

Μια άλλη ιδέα είναι να ομαδοποιήσετε όμοια αντικείμενα διακόσμησης, που όμως θα έχει το καθένα κάποιο διαφορετικό στοιχείο για να μην γίνεται το αποτέλεσμα βαρετό.
Ακόμα, έχετε τη δυνατότητα να επαναλάβετε τα στοιχεία αυτά στους χώρους, διαφοροποιώντας κάποιες λεπτομέρειες.
Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσετε την εικόνα της αρμονίας μέσα στο σπίτι.

Εστιακό σημείο

Το εστιακό σημείο ενός δωματίου είναι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του.
Είναι το σημείο στο οποίο έλκονται φυσικά τα μάτια σας όταν μπαίνετε στο δωμάτιο.
Τα υπόλοιπα στοιχεία γύρω του απλώς ενισχύουν και συμπληρώνουν την ομορφιά του.
Πολλοί χώροι σπιτιών διαθέτουν αυτό το εστιακό σημείο ήδη από τον τόπο ή τον τρόπο κατασκευής τους: ένα μεγάλο παράθυρο με θέα ή ένα εντυπωσιακό τζάκι, για παράδειγμα, τραβούν όλα τα βλέμματα πάνω τους.

Τι γίνεται, ωστόσο, εάν δεν υπάρχει αυτό το εστιακό σημείο;
Τότε, για να γίνει εύκολη η διακόσμηση, θα πρέπει οι ίδιοι να το δημιουργήσετε και να το κάνετε όσο εντυπωσιακό εσείς θέλετε.
Για παράδειγμα, χρωματίστε έναν τοίχο με διαφορετικό χρώμα και τοποθετήστε έργα τέχνης ή ράφια.

Αποφασίστε για ποιον σκοπό θέλετε να χρησιμοποιήσετε το δωμάτιο που διακοσμείτε - στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα εστιακό σημείο έχοντας ως θέμα το κεντρικό αντικείμενό του.
Για παράδειγμα, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα δωμάτιο για ανάγνωση, μπορείτε να φτιάξετε μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη που θα είναι και το εστιακό σας σημείο.

Επίσης, ένα μεγάλο έπιπλο με χαρακτήρα, ένα μεγάλο έργο τέχνης ή ένας μεγάλος καθρέπτης θα μπορούσαν κάλλιστα να παίξουν τον ρόλο του σημείου εστίασης.

Μόλις βρείτε το εστιακό σημείο, πλαισιώστε το και διακοσμήστε το με τα υπόλοιπα αντικείμενα. Χρησιμοποιήστε το κύριο χρώμα του σε διάφορα στοιχεία και στο υπόλοιπο δωμάτιο.
Στο παρακάτω παράδειγμα, το εστιακό σημείο -το τζάκι- είναι λευκό. Ο γκρι καναπές δημιουργεί την αντίθεση και το κάνει να ξεχωρίζει. Το λευκό τραπέζι με τα λευκά βάζα και τις λευκές ορχιδέες συμπληρώνουν το τζάκι.

Κλίμακα και αναλογία

Όταν επιλέγουμε έπιπλα για το σπίτι μας, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τις ακριβείς διαστάσεις και το σχήμα του χώρου μας, έτσι ώστε τα αντικείμενα αυτά να δημιουργούν αρμονία μεταξύ τους, να προβάλλονται σωστά και να αναδεικνύουν το δωμάτιο.
Οι αρχές της κλίμακας και της αναλογίας εξασφαλίζουν πως τα αντικείμενα που μπαίνουν σε έναν χώρο φαίνονται σαν να ανήκουν το ένα πλάι στο άλλο.
Για παράδειγμα, δεν βάζουμε έναν τεράστιο καναπέ σε ένα μικρό σαλόνι, ούτε χαμηλά έπιπλα σε ένα δωμάτιο με υψηλή οροφή.

Ισορροπία

Η οπτική αρμονία των αντικειμένων σε ένα δωμάτιο ονομάζεται ισορροπία.
Για να έχουμε ένα καλά ισορροπημένο δωμάτιο, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην τοποθέτηση των αντικειμένων ανάλογα με το οπτικό τους βάρος.
Τα στοιχεία της φόρμας, της υφής, της γραμμής και του χρώματος ενός αντικειμένου προσδιορίζουν το οπτικό του βάρος.
Για παράδειγμα, μια μεταλλική καρέκλα δεν έχει την ίδια οπτική βαρύτητα με μια σκαλιστή ξύλινη καρέκλα, ακόμα και εάν τα δύο αυτά αντικείμενα έχουν την ίδια διάσταση.
Άρα, η ισότιμη κατανομή των στοιχείων μέσα σε έναν χώρο είναι βασική προϋπόθεση επιτυχίας για το τελικό αποτέλεσμα.

Αντίθεση

Η αντίθεση είναι μια σημαντική αρχή του σχεδιασμού και της σύνθεσης στη διακόσμηση.
Αντιθέσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε με χρώματα, με υφές, με διαφορετικά υλικά, αλλά και πολλές φορές με σχήματα.
Νιώθετε πως το σπίτι σας δεν έχει ένταση και δείχνει βαρετό;
Δοκιμάστε να συνδυάσετε έναν στρογγυλό καθρέπτη πάνω από ένα αυστηρό ορθογώνιο έπιπλο ή δίπλα από έναν γραμμικό καναπέ.
Η αντίθεση θα δώσει στο χώρο σας μεγάλο οπτικό ενδιαφέρον και ένταση.

Ακόμα, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μαξιλάρια ή εκτυπώσεις δύο αντίθετων χρωμάτων, όπως το μαύρο και το άσπρο, για να επιτευχθεί η αντίθεση και για να γίνει το αντικείμενο διακριτό.

Τα αντίθετα υλικά και οι απρόσμενες συνθέσεις όπως έργα τέχνης επάνω από ένα νεροχύτη ή ένας πολυτελής απορροφητήρας σε μία απλή γραμμική κουζίνα προσφέρουν μια μοναδική οπτική και αισθητική ικανοποίηση.
Η μαγεία της αντίθεσης είναι η έμφαση που χαρίζει στα αντικείμενα.

Φως

Το φως είναι από τα πιο προφανή στοιχεία του εσωτερικού σχεδιασμού.
Είτε φυσικό είτε τεχνητό, χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει κανένα άλλο στοιχείο στη διακόσμηση όπως τα χρώματα, οι υφές και τα σχέδια.
Ο σωστός φωτισμός ορίζει την ατμόσφαιρα του χώρου και της διάθεσης και τονίζει τις γραμμές και τα σχήματα των αντικειμένων.
Ξεκινήστε με τον γενικό φωτισμό του κάθε χώρου και, στη συνέχεια, σκεφτείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς τύπους φωτισμού για να αποκτήσει το δωμάτιο διάσταση.
Διαφορετικοί τύποι φωτισμού είναι ο φωτισμός εργασίας και ο φωτισμός έμφασης.
Ο φωτισμός εργασίας έχει σκοπό να φωτίσει το σημείο όπου κάνουμε μια συγκεκριμένη εργασία, όπως, για παράδειγμα, τα φώτα κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας ή πάνω από μια νησίδα.
Ο φωτισμός έμφασης, από την άλλη πλευρά, επιδιώκει να τονίσει και να αναδείξει στοιχεία στον χώρο με ιδιαίτερο σχεδιασμό ή ένα έργο τέχνης.

Λεπτομέρειες

Οι λεπτομέρειες, μικρές ή μεγάλες, κάνουν τη διαφορά!
Κάθε λεπτομέρεια μετράει και προσθέτει το δικό της χαρακτηριστικό γνώρισμα στο συνολικό σχέδιο. Λεπτομέρεια είναι το ύψος όπου θα πρέπει να κρεμάσουμε ένα κάδρο, το ύψος όπου θα πρέπει να μπει η κουρτίνα και η απόσταση που θα αφήνει αριστερά και δεξιά από το παράθυρο. Λεπτομέρεια είναι η απόσταση του coffee table από τον καναπέ, η απόσταση της τηλεόρασης και η σωστή τοποθέτηση του χαλιού.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι να αναζητούμε χώρους που φαίνονται τέλειοι, ακόμα και εάν είναι κενοί.
Εξασκηθείτε στο να μπορείτε να αφαιρείτε αντικείμενα από εκεί που είναι περιττά.
Υπάρχει ένας στενός τοίχος με ένα μικρό κομμάτι τέχνης που, εάν αφαιρεθεί, θα συνεχίσει να φαίνεται ένας ωραίος τοίχος;
Μια βιβλιοθήκη γεμάτη με πράγματα: πιθανώς να ταιριάζουν απόλυτα σε εκείνο το σημείο, αλλά θα πρέπει όλα να τοποθετηθούν εκεί;
Είναι δελεαστικό να γεμίζουμε κάθε χώρο με ένα θέμα, όμως το σπίτι μας χρειάζεται “λευκά σημεία” - είτε γιατί αυτά μπορούν να αναδειχθούν μόνα τους, είτε γιατί μπορεί να εξυπηρετούν έναν σκοπό, όπως το να αναδείξουν μια διακοσμημένη περιοχή ακριβώς δίπλα τους.

Μερικές φορές, “less is more!”

Σχετικα Αρθρα

Go to full site