Φωτισμός Μπάνιου: Τι σημαίνει προστασία IP και πως να βρείτε το σωστό φωτιστικό
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα που με ρωτάτε πολύ συχνά...
Για τον φωτισμό στο μπάνιο.
Οι λάτρεις του interior design θα συμφωνήσουμε πως τα ιδιαίτερα φωτιστικά στο μπάνιο θα δώσουν την τελική πινελιά στη διακόσμηση και θα καθορίσουν το στιλ και το ύφος που θέλουμε να δώσουμε σε αυτόν τον χώρο. Συχνά, τα διαθέσιμα κατάλληλα φωτιστικά για το μπάνιο στην αγορά είναι περιορισμένης έμπνευσης και δεν ανταποκρίνονται σχεδιαστικά στα σύγχρονα projects.
Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να επιλέξουμε ανάμεσα στο αν το φωτιστικό θα είναι ασφαλές ή αν θα έχει προσωπικότητα και ιδιαίτερο στιλ. Για αυτό και σας έχω μία πρόταση στο τέλος αυτού του άρθρου.
Όμως πριν από αυτό, ας δούμε μαζί τι σημαίνει προστασία IP ενός φωτιστικού και πως να επιλέξετε το σωστό φωτιστικό για το μπάνιο σας.
Καταλαβαίνω απόλυτα ότι όταν αγοράζετε ένα φωτιστικό, οι κωδικοί ΙP22, IP44 κτλ. ίσως να σας μπερδεύουν. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους. Οι περισσότεροι ανθρώποι που αγοράζουν καινούρια φωτιστικά, συχνά απλά θα αγνοήσουν αυτή την ένδειξη. Μπορώ να σας πω ότι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και οι πωλητές, ειδικά σε μεγάλες αλυσίδες με είδη σπιτιού, πιθανόν να μην γνωρίζουν τις διαφοροποιήσεις.
Tα γράμματα IP προέρχονται από το αγγλικό ακρωνύμιο (Ingress Protection) "προστασία έναντι εισχώρησης". Αυτό σημαίνει ότι οι δύο ή τρεις αριθμοί που ακολουθούν το IP, δηλώνουν το επίπεδο προστασίας και την ανθεκτικότητα μιας ηλεκτρικής συσκευής απέναντι στην εισχώρηση υγρών ή στερεών αντικειμένων. Συγκεκριμένα, ο πρώτος αριθμός υποδηλώνει προστασία από εισχώρηση στερεών αντικειμένων ή υλικών. Ο δεύτερος αριθμός υποδηλώνει προστασία από εισχώρηση υγρών. Ο τρίτος και πιο σπάνιος σε χρήση αριθμός, υποδηλώνει προστασία έναντι μηχανικών κρούσεων.
Οι αριθμητικές τιμές μπορούν να φτάσουν από το 0 έως το 9. Αυτό το μεγάλο εύρος στους αριθμούς μπορεί να εξηγηθεί στο ότι ακόμη και φωτιστικά που παρέχουν επαρκή προστασία για εξωτερικούς χώρους, έχουν τα όρια τους.
Με άλλα λόγια, όταν επιλέγετε φωτιστικά για το μπάνιο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη βαθμολογία IP, καθώς εκεί τα φωτιστικά έχουν μεγάλη πιθανότητα επαφής με νερό και υδρατμούς. Θα έλεγα ότι ένα φωτιστικό με δείκτη ΙΡ44, το οποίο διαθέτει προστασία από εισχώρηση στερεών ξένων αντικειμένων μεγαλύτερων του 1 mm και επίσης προστασία από νερό, θα είναι κατάλληλο για τοποθέτηση στο μπάνιο.
Αν ένα φωτιστικό έχει δείκτη προστασίας IP20, τότε πρόκειται για καθαρά φωτιστικό εσωτερικού χώρου και δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο μπάνιο.
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν τα φωτιστικά οροφής και οι απλίκες LED που ακόμα και με βαθμό στεγανότητας IP20, μπορούν να τοποθετηθούν στο μπάνιο και στο WC στις σωστές ζώνες ασφαλείας.
Δείτε παρακάτω την εικόνα για να γνωρίζετε τις ζώνες ασφαλείας που υπάρχουν σε κάθε μπάνιο.
Ζώνη 0 - Μέσα στο μπάνιο ή στο ντους. Τυχόν εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται εδώ πρέπει να είναι εξαιρετικά χαμηλής τάσης (Μέγ. 12V) και να έχουν ελάχιστη βαθμολογία IPX7 (IP67 = Απόλυτα προστατευμένο από τη σκόνη και προστασία από προσωρινή εμβύθιση σε νερό).
Ζώνη 1 - Πάνω από το μπάνιο ή το ντους σε ύψος 2,25m. Απαιτείται βαθμολογία IP65.
Ζώνη 2 - Η περιοχή που εκτείνεται σε 0,6m έξω από τη μπανιέρα ή το ντους και πάνω από τη μπανιέρα ή το ντους εάν είναι πάνω από 2,25m. Απαιτείται βαθμολογία IP τουλάχιστον IPX4 (IP44).
Επιστρέφοντας στην προσωπική μου εμπειρία: Στο παρελθόν έχω δυσκολευτεί να βρω φωτιστικά που έχουν κατάλληλο IP rating ώστε να τοποθετηθούν στο μπάνιο και ταυτόχρονα να ταιριάζουν στο στιλ του interior design μου. Πολλές φορές αναγκάστηκα να προτείνω για το μπάνιο φωτιστικά εξωτερικού χώρου, για να δώσω το ύφος που ήθελα στο τελικό αποτέλεσμα. Για αυτό όταν ασχολήθηκα με το Hintsdeco.com φρόντισα να επιλέξω προϊόντα και εταιρίες για υψηλές σχεδιαστικές απαιτήσεις και projects.
Ανακάλυψε και εσύ τη συλλογή μας για κατάλληλα φωτιστικά μπάνιου από τις Σκανδιναβικές εταιρίες Nuura και 101 Copenhagen και δημιούργησε μοναδικούς χώρους με ασφάλεια και υψηλή αισθητική.
Γράψτε μου στα comments αν έχετε περισσότερες απορίες για τα IP ratings καθώς και τι συμβουλές θα θέλατε στη συνέχεια.