Διακόσμηση σπιτιού

Σκανδιναβική διακόσμηση: 6 tips από τους Δανούς φίλους μου

Σκανδιναβική διακόσμηση: 6 tips από τους Δανούς φίλους μου

Έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι από τη μετακόμισή μου στην Κοπεγχάγη και έζησα την πλήρη εμπειρία του Δανέζικου design.
Έχω μπει σε πολλά δανέζικα σπίτια, καταστήματα, café, εστιατόρια και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι Δανοί κρύβουν έναν διακοσμητή μέσα τους.
Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει και έχουμε θαυμάσει τη σκανδιναβική διακόσμηση στο Pinterest και στα διάφορα blogs και πρέπει να παραδεχτούμε πως είναι πραγματικά όμορφη και κομψή.
Οι Δανοί αγαπούν το design και νομίζεις πως τα σπίτια τους είναι σαν να ξεφυλλίζεις τις σελίδες από ένα περιοδικό διακόσμησης.
Δεν έχει σημασία εάν το σπίτι τους είναι ένα παλιό διαμέρισμα σε πολυκατοικία ή μια ανακαινισμένη μονοκατοικία. Οι πιο πολλοί έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά και κάποιες συνήθειες στον τρόπο που διακοσμούν, κάτι που ξεκινά από την κουλτούρα τους και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα αυτή.

main image via Instagram

Παρακάτω θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ:

Μπορούν να ζήσουν χωρίς κουρτίνες στα παράθυρα

Οι κουρτίνες δεν είναι αναγκαίο διακοσμητικό στοιχείο στα δωμάτια των Δανών, διότι έχουν την ανάγκη να μπει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως σε αυτά.
Σε μια χώρα με μόλις 133 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο και ένα σκοτεινό μεγάλο χειμώνα, οι άνθρωποι αδιαφορούν αν κάποιος τους χαζεύει από τον δρόμο!
Η ανάγκη που έχουν για άμεση επαφή με το περιβάλλον τούς οδηγεί στην απόφαση να ζουν με ανοιχτά παράθυρα, ενώ ταυτόχρονα έχουν μάθει να σέβονται την ιδιωτικότητα των συνανθρώπων τους.

ιδέες διακόσμησης 1
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 2
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 3
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 4
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 5
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 6
via Instagram

Αναμμένα κεριά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας

Τις πρώτες μέρες που έβλεπα ανθρώπους να τρώνε το πρωινό τους με αναμμένα κεριά στο τραπέζι ή έμπαινα στον φούρνο και στο φαρμακείο για να ψωνίσω και τα κεριά τρεμόπαιζαν επάνω στον γκισέ του ταμείου, προσπαθούσα να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει.
Αντιλήφθηκα με τον καιρό πως τα κεριά για τους Δανούς είναι μια πηγή ζωντανής ενέργειας.
Είναι το φως που ζεσταίνει την ψυχή τους και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα οικειότητας και συναισθηματικής χαλάρωσης σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η ύπαρξη των αναμμένων κεριών έχει ζωτική σημασία στη διακόσμησή τους.

ιδέες διακόσμησης 7
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 8
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 9
via Instagram

Αγοράζουν τα πιο απίθανα φυτά που υπάρχουν

Η επίσκεψή μου στην κεντρική αγορά με τα λουλούδια και στα αμέτρητα ανθοπωλεία που διαθέτει αυτή η χώρα ήταν πραγματικά αποκαλυπτική!
Εκτός από αγκινάρες, συκιές και αμπέλια σε γλάστρα που μπορούν άνετα να διακοσμήσουν ένα δανέζικο σαλόνι, διάφορα αγριόχορτα, αγκάθια και οποιοδήποτε φυτό που σε άλλη περίπτωση οι περισσότεροι από εμάς θα ξεχορταριάζαμε από τους κήπους μας και τις γλάστρες μας, για τους Δανούς είναι μια πρόκληση και μια επιλογή για να βάλουν την αυθεντική φύση στα σπίτια τους.
Και, φυσικά, ό,τι δεν μπορεί να ζήσει πλέον μέσα στο νερό αποξηραίνεται σε σκιερό μέρος και συνεχίζει να διακοσμεί τα βάζα.
Τα αποξηραμένα λουλούδια στη Δανία είναι ολόκληρη τέχνη!

ιδέες διακόσμησης 10
ιδέες διακόσμησης 11
ιδέες διακόσμησης 12
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 13
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 14
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 15
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 16
via Instagram

Έχουν εμμονή με τον φωτισμό

Ο φωτισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της διακόσμησης.
Και στο πιο απλό σπίτι, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους με χαμηλό προϋπολογισμό, μπορείς να συναντήσεις έστω και μία καλή λάμπα γνωστού Δανού σχεδιαστή που θα είναι ικανή να διαχέει το φως χωρίς να φέγγει απευθείας πάνω στους παρευρισκόμενους.
Οι Δανοί επιλέγουν προσεκτικά τα φωτιστικά τους και τα τοποθετούν σε στρατηγικά σημεία, έτσι ώστε να απολαμβάνουν χαλαρό και περιμετρικό φωτισμό.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως σε όλα τα σύγχρονα σπίτια η παροχή ρεύματος δεν υπάρχει στη μέση των δωματίων αλλά στις άκρες της οροφής - από εκεί ο εκάστοτε ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής τραβάει καλώδια και τοποθετεί τις λάμπες σε σημεία που θα του αποδώσουν το τέλειο καταπραϋντικό φως.
Ο φωτισμός για τους Δανούς είναι ολόκληρη επιστήμη, γιατί θεωρούν πως έχει άμεση σχέση με την ευημερία τους.

ιδέες διακόσμησης 17
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 18
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 19
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 19
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 20
via Instagram

Statement έπιπλα και διακοσμητικά

Ενώ σε πολλές χώρες η έννοια της κοινωνικοποίησης συνδέεται με τη διασκέδαση σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, στη Δανία το σπίτι είναι το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής.
Είναι, λοιπόν, φυσικό οι Δανοί να αφιερώνουν χρόνο, ενέργεια και χρήμα για να διακοσμήσουν και να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα στους χώρους που ζουν.
Για αυτούς είναι σχεδόν απαραίτητο να αποκτήσουν έστω και ένα έπιπλο ή διακοσμητικό κάποιου γνωστού σχεδιαστή.
Ακόμα και αν όλα τα βασικά έπιπλα είναι αγορασμένα από το IKEA ή το Jysk, είναι σίγουρο πως την τελική πινελιά στη διακόσμηση θα τη δίνει μια πολυθρόνα Egg ή μια καρέκλα Shell του Hans j. Werner ή κάποιο άλλο αντικείμενο υψηλού σκανδιναβικού σχεδιασμού που θα στοιχίζει πολλές κορόνες Δανίας.
Η αλήθεια είναι πως ακόμα και αν επισκεφτείς το σπίτι μιας Δανής φοιτήτριας που ζει μόνη της, μπορείς να σου σερβίρει καφέ σε πορσελάνινα φλιτζάνια της γνωστής φίρμας Royal Copenhagen.

ιδέες διακόσμησης 21
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 22
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 23
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 24
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 25
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 26
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 27
via Instagram

Φωτάκια στα μπαλκόνια

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά διακοσμητικά των μπαλκονιών των Δανών είναι τα μικρά φωτάκια που στολίζουν τα κάγκελα όλο τον χρόνο και τα αναμμένα επιδαπέδια φαναράκια εξωτερικού χώρου.
Πολλοί από εμάς έχουμε υιοθετήσει αυτή την τάση στα μπαλκόνια μας για να δώσουμε ζεστασιά και σκανδιναβικό ύφος στη διακόσμηση.
Η αλήθεια είναι πως οι Δανοί χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο φωτισμού στους εξωτερικούς χώρους διότι οι περισσότερες πολυκατοικίες δεν τοποθετούν καμία άλλη πηγή ρεύματος στο ταβάνι των μπαλκονιών κατά την κατασκευή των κτηρίων.
Αυτό φυσικά οφείλεται στο γεγονός ότι τους 3 ανοιξιάτικους και τους 3 καλοκαιρινούς μήνες που συνήθως λόγω καλοκαιρίας κάθονται περισσότερο οι άνθρωποι στα μπαλκόνια τους, η μέρα είναι μεγαλύτερη και ο ήλιος δύει γύρω στις 10:30 το βράδυ, όποτε δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον φως.
Τους υπόλοιπους μήνες η κακοκαιρία δεν επιτρέπει τη χαλάρωση στους εξωτερικούς χώρους, όμως τα μικρά φωτάκια δίνουν μια νότα ζεστασιάς ακόμα και αν τα κοιτάς μέσα από το παράθυρο.

ιδέες διακόσμησης 28
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 29
via Instagram
ιδέες διακόσμησης 30
via Instagram

Ανάγνωση επόμενου

2021 Deco Trends
Με ποιο λευκό χρώμα να βάψω τον τοίχο μου;

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

Δωρεάν Μεταφορικά

Με αγορές άνω των 99€ για Ελλάδα ή 250€ για Κύπρο

3 Άτοκες Δόσεις

Με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα

Δωρεάν Αντικατοβολή

Δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση για την υπηρεσία την αντικαταβολής

Εύκολη Διαδικασία Επιστροφών

Επιστροφές εντός 14 ημερών και επιστροφή χρημάτων